Ravitsemusterapeutti
Arja Auerkari

Tietoa minusta

 

Olen Arja Auerkari, ravitsemusterapeutti, yrittäjä ja yhden lapsen äiti. Suuri intohimoni on terveyden ja hyvinvoinnin parantaminen hyvän ravitsemuksen avulla. Erityisesti olen kiinnostunut ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) hoidosta. Harmillisen monet, erityisesti nuoret naiset, kärsivät tästä vaivasta. Ilokseni olen huomannut, että IBS-oireita voi hillitä ravitsemuksen avulla, mutta oireista voi vapautua myös kokonaan. Jakaakseni tätä tietoa olen perustanut ibshoito.com sivuston.

Koulutukseni

Valmistuin tradenomiksi vuonna 2012 ja tein alan töitä muutaman vuoden ajan. Kuitenkin nuoruudessani alkanut kiinnostus ravitsemusta kohtaan innosti uudelleen opiskelemaan. Päädyin opiskelemaan ravitsemustiedettä Alankomaihin, jossa valmistuin laillistetuksi ravitsemusterapeutiksi vuonna 2019. Alankomaissa ravitsemusterapeuttien ammattipätevyydestä vastaa järjestö nimeltä Kwaliteitsregister Paramedici, jonka ammattireksiteriin minäkin kuulun. Koulutukseni on vastaava kuin suomalainen Itä-Suomen Yliopiston laillistetun ravitsemusterapeutin tutkinto. 

Osaamiseeni kuuluu mm.

  • aikuisten, lasten, vanhusten, raskaana olevien naisten sekä imettävien äitien ravitsemus
  • suolistosairaudet, kuten IBS, keliakia, divertikkelit ja tulehdukselliset suolistosairaudet
  • ruokayliherkkyydet ja allergiat
  • metabolinen oireyhtymä: korkea verenpaine, rasva-aineenvaihdunnan häiriö, sokeriaineenvaihdunnan häiriö, keskivartalolihavuus
  • diabetes
  • laktoosi-intoleranssi
  • urheiluravitsemus
  • painonhallinta: yli- ja alipaino
  • aliravitsemus ja ravitsemukselliset puutostilat, kuten raudanpuute ja anemia
  • koulutukseeni sisältyy myös COPD:n, maksa- sekä munuaissairauksien, syöpäpotilaiden sekä lihavuusleikkauksen saaneiden ravitsemushoito, mutta en hoida näitä asiakkaita vastaanotollani. 

Vastaanotto

Vastaanotan asiakkaita etävastaanotolla Suomessa ja ympäri maailman.

Etävastaanotto tapahtuu asiakkaan toivomusten mukaan WhatsApp tai Skype -palveluiden välityksellä. Asiakkaan toiveesta myös puhelinvastaanotto on mahdollinen. Tässä tapauksessa asiakkaalta veloitetaan mahdollinen puhelun hinta.

Yhteystiedot:

+358 408296181

info@ibshoito.com

Blogi

Kirjoitan IBS-aiheista blogia kaikille, jotka haluavat voida paremmin ja syödä vapaammin. Ravitsemusterapeuttina tiedostan terveellisen ja monipuolisen ruokavalion merkityksen terveenä pysymisen ja sairauksista toipumisen kannalta. Ruoka ei ole kuitenkaan pelkkää polttoainetta, vaan syömisestä pitää myös nauttia.

Ärtyvän suolen oireyhtymä rajoittaa syömistä, joskus rajustikin. Potilas voi joutua valitsemaan kehon hyvinvoinnin ja mielitekojen väliltä. Jatkuva syömisen rajoittaminen ja tarkkailu on raskasta. Auttaakseni tämän asian kanssa kamppailevia, halusin perustaa blogin, jossa kirjoitan tieteellisiin tutkimuksiin perustuvia blogitekstejä. 

Lue blogikirjoituksia, opi lisää ärtyvän suolen oireyhtymästä sekä siitä mitkä tekijät vaikuttavat IBS:n syntymiseen ja mitä pitää ottaa huomioon sen hoitamisessa.

Miksi kiinnostuin ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS)?

Ravitsemustieteen opintojen aikana aloin saada kummallisia oireita. Ensin kämmenselkiin alkoi tulla kutiavia vesikelloja ja pian sen jälkeen alkoivat selittämättömät vatsakivut. Vatsa saattoi turvota syömisen jälkeen niin suureksi, etten meinannut saada housunnappia kiinni. Vatsa oli myös niin kipeä, että löysäkin housunkaulus sattui vatsaan. Jotkin ruoat saivat minut jopa oksentamaan pian syömisen jälkeen. Muutamassa kuukaudessa syyksi selvisi yllättäen alkanut ruokayliherkkyys ja ärtyvän suolen oireyhtymä.

Meni melkein vuosi ennen kuin selvisi mitkä ruoat aiheuttivat oireita. Olin herkistynyt kymmenille eri ruoka-aineille, joten ei ihme, ettei yleisimmin suositelluista ruokarajoituksista ollut apua. Meni vielä toinen vuosi ennen kuin selvisi, että oireiden takana olivat muun muassa alkueläimet blastocystis hominis, dientamoeba fragilis ja helicobacter pylori.

Haitallisten mikrobien häädön jälkeen oireet helpottivat. Suolisto oli kuitenkin huonossa kunnossa useiden antibioottikuurien ja loisten aiheuttaman tuhon jäljiltä. Hoidin suolistoa terveellisellä ruoalla ja lisäravinteilla, mutta kutiava vesikelloihottuma vain pysyi. Ainoastaan tiukalla ruokavaliolla sain ihottuman ja loput jäljelle jääneet vatsaoireet pysymään poissa.

Meni vielä lähes vuosi ennen kuin oivalsin mielen merkityksen paranemisessa. Sairastuessani olin juuri muuttanut Alankomaihin ja aloittanut opiskelut hollannin kielellä. Sopeutuminen uuteen asuinmaahan ja vieraaseen kieleen oli niin stressaavaa, että yhdessä haitallisten mikrobien kanssa kehoni herkistyi kymmenille ruoka-aineille. Aloitin mielenhallintaharjoitukset ja tuloksia tuli jo muutamassa viikossa. Kolme kuukautta harjoitusten aloittamisen jälkeen söin ystävieni kanssa indonesialaisessa ravintolassa kaikkea mahdollista, mistä en kuluneiden vuosien aikana olisi voinut uneksiakaan, eikä kehoni reagoinut siihen millään tavalla.

Kokemukseni on saanut minut syventämään osaamistani ärtyvän suolen oireyhtymästä ja ruoka-ainayliherkkyydestä. Nyt haluan auttaa muita ärtyvän suolen oireyhtymän ja/tai ruokayliherkkyyden kanssa kamppailevia pääsemään eroon tästä elämää haittaavasta vaivasta.