Mieli

Mistä ärtyvä suoli johtuu? – Osa 2: muistijäljet

Muistijäljet

Olet varmaan joskus kuullut haamukivusta. Siitä, kun henkilö tuntee kipua amputoidussa raajassa. Vastaavasti raskaana ollut nainen voi tuntea sikiön liikkeet vielä pitkään synnytyksen jälkeen. Se liittyy aivojen muokkautuvuuteen. Samalla tavalla ärtynyt suoli jättää muistijäljet aivoihin. Aivot muodostavat hermoratoja kaikista kokemuksista. Mitä useammin näitä samoja ratoja käytetään, sitä vahvemmat muistijäljet aivoihin jää.

Muun muassa stressi ja suoliston dysbioosi voivat laukaista ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS). Senkin jälkeen, kun stressaava elämäntilanne on ohi, haitalliset mikro-organismit häädetty ja suoliston mikrobiomi tasapainotettu, keho oireilee. Se johtuu siitä, että aivoissa on edelleen muistijäljet ajalta, jolloin suolisto oli ärtynyt. Oletetaan, että IBS:n alettua kehosi ei ole sietänyt esimerkiksi yhtään sipulia. Vaikka suolisto olisikin taas kunnossa, niin keho jatkaa näiden oireiden aiheuttamista aina kun syöt sipulia. Tämä muistijälki voi haihtua ajan kuluessa itsestään pois, mutta se voi viedä vuosia, jopa vuosikymmeniä. Hyvä uutinen on se, että näihin muistijälkiin voi itse vaikuttaa.

Haamuraaja voidaan poistaa peilimenetelmällä

Neurologi Vilayanur Ramachandran keksi hyödyntää peiliä aaveraajan poistamiseksi. Henkilö laittaa kätensä tai jalkansa peilin eteen, jolloin peili luo illuusion siitä, että molemmat raajat olisivat yhä tallella.

Henkilö voi liikutella tervettä raajaansa peilin edessä, jolloin henkilöstä näyttää siltä kuin kipeä tai puutunut raaja liikkuisi. Tulokset ovat olleet ällistyttäviä. Hoidon alussa kipu hellittää ja hoidon jatkuessa aaveraaja lyhenee ja surkastuu pois. Luultavasti aivojen saama visuaalinen viesti auttaa aivoja organisoitumaan uudelleen.

Haamuraaja peiliharjoitus
Lähde: https://www.researchgate.net/figure/Mirror-induced-synesthesia-Making-part-of-a-hallucinated-self-available-for-conscious_fig1_312624234

 

Muistijäljet voidaan poistaa mielikuvaharjoitteilla

Miten haamukivun poistoon käytettävää menetelmää voi hyödyntää ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa? Vatsan peilaaminen ei ole tarpeen. Riittää, että teet mielikuvaharjoittelua. Tutkimusten mukaan mindfulness-harjoitukset voivat helpottaa IBS:n aiheuttamaa kipua, lievittää oireita ja parantaa elämänlaatua.

Mielikuvaharjoittelu saa kehossa aikaan somaattisia eli kehollisia reaktioita. Positiiviset mielikuvat saavat kehon erittämään mielihyvähormoneja, jotka rentouttavat ja rauhoittavat kehoa. Negatiiviset mielikuvat vapauttavat stressihormoneja, jotka pitkään jatkuneina voivat esimerkiksi nostaa verenpainetta, tai tässä tapauksessa jatkaa IBS-oireita.

Mielikuvien käyttö ei ole uusi asia. Monet kilpaurheilijat hyödyntävät mielikuvaharjoittelua tekemällä suorituksen mielessään ennen varsinaista kilpailua. Näin he hienosäätävät kehon ja mielen tekemään yhteistyötä parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi. Samalla tavalla sinä voit valjastaa mielesi parantamaan kehosi IBS-oireista.

Muistijäljet uusiksi peilisolujen avulla

Aivoissa on peilisoluja, jotka saavat samat aivoalueet aktivoitumaan riippumatta siitä liikutko oikeasti vai kuvitteletko vain liikkuvasi. Esimerkiksi, jos kuvittelet kurottavasti kätesi kohti kahvimukiasi, vieväsi mukin huulillesi ja hörppääväsi siitä kahvia, samat aivoalueet aktivoituvat kuin, jos oikeasti olisit toiminut näin.

Olet varmaan joskus kuullut tämän harjoituksen: kuvittele sitruunaa, sitä miten keltainen ja hapan se on. Kuvittele, että leikkaat sitruunasta siivun ja purista sitruunan mehua suoraan kielellesi. Kun keskityt tähän ajatukseen oikein tarkasti, huomaat, että suussasi alkaa erittyä sylkeä. Tämä on kehon tapa suojella hampaitasi. Jos olisitkin oikeasti juomassa sitruunamehua, niin sitruunan happo voisi vaurioittaa hampaitasi. Sen vuoksi suuhun erittyy sylkeä hampaiden suojaksi. Voit hyödyntää peilisoluja mielikuvaharjoittelussa.

Mielikuvaharjoittelu muuttaa muistijäljet

Mielikuvaharjoittelusta on olemassa paljon oppaita. Osa näistä on tarkoitettu rentoutumiseen, osa tavoitteiden saavuttamiseen. Perinteisesti mielikuvaharjoittelu tehdään istuen tai maaten silmät kiinni. Keskitytään hengitykseen ja rentoudutaan. Mielen valkokankaalle heijastellaan erilaisia kuvia ja aisteja herätellään mukaan tuohon mielikuvaan. On olemassa myös tehokkaampia keinoja. Itse harjoitteluun voi lisätä useita erilaisia elementtejä, jotka helpottavat mielikuvien rakentamista.

Tärkeää on myös se, mitä ajattelee silloin, kun ei tee mielikuvaharjoittelua. Vaikka tekisit mielikuvaharjoittelua joka päivä tunnin ajan ja loput valveillaoloajasta käyttäisit ajatellen kipeää vatsaa, voit uskoa, että edistys on hidasta. Jokainen ajatus esimerkiksi turvonneesta vatsasta vahvistaa olemassa olevia ärtyvän suolen jättämiä muistijälkiä. Sen vuoksi kannattaa muuttaa ajatusta heti, jos saa itsensä kiinni mielikuvista, jotka eivät tue paranemista. Tällä tavalla saat luotua uusia muistijälkiä ja vanhat muistijäljet voivat haihtua pois.

 

Lue vielä uudet hoitomenetelmät, joilla IBS oireista voi päästä jopa pysyvästi eroon.

Vastaavia artikkeleita