Mitä on ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS?
Ärtyvän suolen oireyhtymää, IBS (englanniksi: irritable bowel syndrome), pidetään toiminnallisena vatsavaivana. Tyypilliset IBS oireet ovat vatsakipu, vatsan turvotus, muuntunut ulostamisen tiheys ja koostumus (ummetus ja/tai ripuli). Lääkärin tekemissä tutkimuksissa ei löydy mitään poikkeavaa, mutta silti henkilöllä voi olla hankalia vatsaoireita, jotka alkavat yleensä varhaisaikuisuudessa.
IBS oireet

IBS oireiden voimakkuus vaihtelee. Siihen vaikuttaa mm.
- vuorokauden aika: aamulla parempi olo, illalla enemmän kipua ja turvotusta
- ruokailu: ruokailun jälkeen enemmän oireita
- stressi lisää oireita
- ulostaminen helpottaa oireita
- liikunta helpottaa vatsaoireita
- kuukautiskierto: viikko ennen kuukautisia ja/tai kuukautisten aikana enemmän oireita
Ärtyvä suoli oireyhtymän, IBS, esiintyvyys Suomessa ja ulkomailla
Suomessa ärtyvän suolen oireyhtymää on arvioitu olevan 5-16 %. Muissa länsimaissa määrä on samankaltainen. Määrä riippuu siitä, millä kriteereillä ärtyvän suolen oireyhtymää arvioidaan. IBS:n esiintyvyyttä on arvioitu Rooman ja Manningin kriteereillä. Molemmilla kriteereillä tutkittuna naisilla ilmenee IBS:ää kaksi kertaa enemmän kuin miehillä.
IBS oireet ja niiden synty
Tutkimusten mukaan ärtyvän suolen oireyhtymän laukaisevat tekijät ovat muuttunut suoliston mikrobikanta ja/ tai psyykkiset tekijät. Viime vuosina tästä aiheesta on tullut lisää tutkimuksia, jotka antavat viitteitä siitä, että ärtyvän suolen oireyhtymän syntyyn vaikuttaakin altistus haitallisille mikrobeille. Siten suolistobakteerien tasapainon häiriintyminen ja maha-suolitulehduksen jälkitila ovatkin mahdollisesti aiempaa luultua merkittävämmässä roolissa IBS:n synnyssä.
Kuitenkin myös psyykkisillä tekijöillä on vaikutusta IBS oireisiin. Esimerkiksi pitkään jatkuva opiskelu- tai työstressi tai ahdistava elämäntilanne voikin saada vatsan oireilemaan pitkäaikaisesti. Itse epäilen, että henkilön stressityypillä voi olla vaikutusta vatsaoireisiin. Herkästi stressaantuvat, tunnolliset perfektionistit saattavat olla alttiimpia IBS:lle kuin rennommin ottavat ystävänsä.
Lisäksi suolen tiiviiden liitosten vaurioituminen voi saada suolen ärtymään. Jotkin ruoan osat, kuten lektiinit, saponiinit, gluteeni ja A1-kaseiini voivat saada suolen vuotamaan. Muita tekijöitä, jotka voivat mahdollisesti vaurioittaa suolta ovat alkoholi, tupakka, tulehduskipulääkkeet, ehkäisyvalmisteet, närästyslääkkeet sekä jotkin ruoan lisäaineet.
IBS oireita yritetään selittää myös seuraavilla tekijöillä:
- ruoan hiilihydraatit
- epänormaalit suolen liikkeet
- virheellisesti toimiva autonominen eli tahdosta riippumaton hermosto
- suoliston aistinjärjestelmän herkistyminen
- matala-asteinen tulehdus
- suoliston lisääntynyt läpäisevyys
- ruoka-aineherkkyydet.
IBS oireet alkavat usein varhaisaikuisuudessa ja vaiva koskee useammin naisia kuin miehiä. Monet ovat ennen oireiden alkamista olleet terveitä eikä heillä ole ollut ruokarajoituksia. Onko siis tosiaan niin, että varhaisaikuisuudessa keho yllättäen, kenties geenien aktivoimana, menee sekaisin, herkistyy, muuttaa hermoston ja suoliston toimintaa? Vai olisiko kuitenkin niin, että ihminen on altistunut jollekin ympäristössään, joka saa kehon muuttamaan toimintaansa?
IBS diagnoosi
Lääkäri antaa IBS diagnoosin taudin oirekuvan perusteella. Ensin lääkärin pitää poissulkea muiden sairauksien mahdollisuus. Ainakin seuraavien sairauksien mahdollisuus poissuljetaan ennen IBS diagnoosin antamista:
- keliakia
- tulehduksellinen suolistosairaus eli IBD (inflammatory bowel disease) kuten Chronin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus
- mikroskooppinen koliitti
- divertikkuloosi
- laktoosi-intoleranssi
- paksusuolen syöpä
- polyypit
- giardia loisen aiheuttama tartunta
- ohutsuolen bakteerien liikakasvu
- sappihappomalabsorptio
Tutkimusmenetelminä voidaan käyttää laboratoriokokeita, kuten verikokeita ja ulostetutkimuksia. Lääkäri myös tunnustelee potilaan vatsan. Suolen tähystys voidaan myös tehdä, jos lääkäri katsoo sen tarpeelliseksi. Naisille voidaan tehdä gynekologinen tutkimus, jos oireisiin liittyy alavatsakipua ja/ tai kuukautishäiriöitä.
IBS diagnoosi voidaan antaa, kun oireet ovat kestäneet yli puoli vuotta eikä oireille ole löytynyt muuta syytä. IBS oirekuva täytyy, jos henkilöllä on kaksi seuraavista oireista kolmena päivänä viikossa viimeisten 3 kuukauden aikana:
- oireet helpottavat ulostamisen jälkeen
- ulostamiskertojen määrä on muuttunut eli tarve tulee harvemmin tai useammin kuin ennen
- ulosteen koostumus on muuttunut eli henkilöllä on ummetusta, ripulia tai vuorotellen molempia
IBS diagnoosia tukevia oireita ovat:
- epänormaali ulostamiskertojen määrä. Epänormaalia on yli 3 kertaa päivässä ja alle 3 kertaa viikossa.
- tunne, että suoli ei tyhjene kunnolla
- limavuoto suolesta
- vatsan turvotus, joka tyypillisesti pahenee aterioiden jälkeen ja helpottaa yön aikana
IBS jaetaan kolmeen alatyyppiin:
- ripulipainotteinen: 25 % ulostamiskerroista henkilöllä on ripuli
- ummetuspainotteinen: kova uloste, ulostamisen vaikeus, vatsan turvotus
- sekamuotoinen: ripuli ja ummetus vuorottelevat
Perinteinen ärtyneen suolen oireyhtymän hoito
Perinteisesti käytettyjä menetelmiä ärtyneen suolen oireyhtymän hoitoon ovat:
- ruokavaliorajoitteet, kuten FODMAP
- lääkkeet ripuliin, ummetukseen ja/tai vatsakipuun
- probiootit eli terveyttä edistävät mikrobit, kuten maitohappobakteerit
- prebiootit eli sulamattomat kuidut, jotka ovat probioottien ravintoa
- kuitulisät
- stressin vähentäminen
- mindfulness
- liikunnan lisääminen
Ärtyvän suolen oireyhtymää ei voi parantaa karsimalla pois oireita aiheuttavia ruokia eikä käyttämällä lääkitystä. IBS oireisiin, kuten ripuli ja ummetus on tarjolla lääkkeitä, mutta niiden vaikutus on rajallinen. Vatsakivun hoitoon voidaan määrätä jopa masennuslääkettä.
Maitohappobakteerivalmisteita voidaan käyttää mm. helpottamaan ilmavaivoja. Valmisteiden välillä on suuria eroja. Bifidobacterium infantis- maitohappobakteerista on eniten tutkimusnäyttöä, mutta myös Bifidobacterium, Lactobacillus ja Saccharomyces -kannoista voi olla apua.
Vatsan toimintaa voidaan helpottaa kuitulisällä, kuten psylliumilla. Lääkkeiden lisäksi psykoterapiaa, kuten hypnoosia suositellaan masennuksen ja ahdistuksen hoitoon. Ruokavaliorajoitteet, lääkkeet ja ravintolisät voivat hyvinkin tehokkaasti auttaa hillitsemään IBS oireita, mutta eivät paranna ärtyvän suolen oireyhtymää.
Mindfulness-harjoitteilla on saatu hyviä tuloksia lääketieteellisesti selittämättömien sairauksien hoidossa; mm. IBS oireet vähenivät, koettu elämänlaatu parani ja ahdistus sekä masennus vähenivät. Tutkimuksissa ei ole havaittu eroa sen välillä onko mindfulness toteutettu terapeutin ohjaamana tai itsenäisesti. Oma aktiivinen osallistuminen näyttää olevan avainasemassa terapian onnistumisen kannalta.
IBS oireet kuriin ruokavaliolla
Ärtyvän suolen hillitsemiseksi voidaan antaa yleisiä ohjeita. Kaikkien ei tarvitse eikä kannata rajoittaa kaikkea listalla mainittua. Voi hyvin olla, että juuri sinä voit esimerkiksi nauttia rasvaista ruokaa ja juoda kahvia saamatta niistä vatsavaivoja.
Suosi näitä
- liukenevat kuidut; niitä saa marjoista ja hedelmistä
- probiootit, kuten maitohappobakteerilisät. Huom! Tuotteita on erilaisia, osa täysin toimimattomia. Probiootit voivat myös toimia haitallisten mikrobien ravintona, eivätkä siksi pääse asettumaan suolistoon.
- prebiootit, kuten kaura, sitrushedelmät, kaakao, pellavansiemenet ja chiansiemenet. Huom! FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät ruoat sisältävät paljon prebiootteja. Näitä ovat mm. sipuli, kaali, omena, kotimaiset viljat ja palkokasvit.
Vältä näitä
- liukenematon kuitu; niitä on viljatuotteissa, erityisesti leseissä
- hiilihapolliset juomat
- gluteenipitoiset viljat; niiden sisältämä fruktaani voi aiheuttaa vatsaoireita
- rasvaiset ruoat; erityisesti jos kärsit ylävatsavaivoista
- mausteiset ruoat; erityisesti jos kärsit ylävatsavaivoista
- kofeiinipitoiset juomat: kahvi, tee, energiajuomat
- keinotekoiset makeutusaineet
- alkoholi
- FODMAP-hiilihydraatit
- Haasteita voivat aiheuttaa myös FODMAP-ruokavaliossa suosittavat ruuat, kuten kaura, jotkin pähkinät, siemenet, sitrushedelmät, kuten appelsiini, koisokasvit, kuten tomaatti, paprika ja peruna.
Huomioitavaa FODMAP-ruokavaliossa
IBS-potilaille suositellaan FODMAP-ruokavaliota, jossa ajatuksena on vähentää ruuan fermentoituvien hiilihydraattien määrää. Näiden hiilihydraattien käyminen suolistossa pahentaa turvotusta ja kipua. Siksi niiden välttäminen helpottaa vatsavaivoja.
On tärkeää huomioida, että FODMAP-hiilihydraatteja on lähinnä terveellisissä kasviksissa. Näissä kasviksissa on paljon ihmiselle tarpeellisia ravintoaineita ja ne ovat myös hyvien suolistobakteerien ravintoa. FODMAP-ruokien välttäminen vähentää siksi hyvien suolistobakteerien määrää, mikä voi entisestään pahentaa suolistovaivoja. FODMAP-ruokien välttely voi lisäksi johtaa liian vähäiseen ravinteiden saantiin, mistä voi seurata ravitsemuksellisia puutostiloja. Tällaista ruokavaliota ei kannata noudattaa pitkään. Yksipuolisen ruokavalion välttämiseksi ruokarajoitukset kannattaa tehdä ravitsemusterapeutin ohjauksessa.
FODMAP-listalla voi olla yksittäisiä ruokia, jotka aiheuttavat IBS oireita, mutta läheskään kaikki eivät. IBS oireita voi aiheuttaa moni muukin asia kuin vain FODMAP-ruuat. Siksi IBS oireiden aiheuttajia voi olla hankala löytää itse. Useimmat IBS-potilaat voivat olla hyvällä ruokavaliohoidolla lähes oireettomia. Kuitenkin, kun ruokarajoitteita lähdetään purkamaan, IBS oireet voivat alkaa uudestaan. Lisäksi tiukkoja, pysyviä ruokavaliorajoitteita voi olla henkisesti raskasta noudattaa. Sen vuoksi kannustan tutkituttamaan oman suoliston mikrobikantaa ja pureutumaan syyn eikä oireiden hoitoon.
Uusi menetelmä ärtyneen suolen oireyhtymän hoitoon
Suoliston mikrobiomin parantaminen
Viime vuosina on saatu tutkimusnäyttöä siitä, että haitalliset mikrobit voivat laukaista ärtyvän suolen oireyhtymän. IBS oireet eivät välttämättä ala heti mikrobille altistuttua, vaan voi mennä vuosikin ennen kuin ärtyvä suoli alkaa oireilemaan. Haitallisen mikrobin voi saada suolistoonsa ulkomaanmatkalla tai vaikka ihan kotona huonosti puhdistetuista kasviksista.
Haasteellista tässä on se, että ärtyvän suolen voi saada usean eri mikrobin kylkiäisenä. Ei ole vain yhtä haitallista mikrobia, joka vahingoittaa suolistoa ja häiritsee sen toimintaa. Lisäksi haitalliset mikrobit voivat vahingoittaa olemassa olevien hyvien suolistomikrobien kantaa valtaamalla tilaa.
Toisinaan nähdään, että maitohappobakteerit eivät asetu suolistoon. Silloin voi olla kyse siitä, että jokin haitallinen mikrobi syö nämä hyvät maitohappobakteerit. Yksityinen puoli tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia tutkia ja hoitaa suoliston mikrobiomia. Tällä voidaan saada nopeastikin pysyviä tuloksia.
Mielikuvaharjoittelu
Yksi IBS:ään viittaavista merkeistä on se, että stressi pahentaa oireita. Stressiä voi aiheuttaa työ tai opiskelu, mutta myös jokin suuri muutos elämässä. Stressinsiedon parantamiseksi suositellaan mindfulness-harjoituksia ja liikuntaa, mutta tähän on olemassa tehokkaampikin keino. Mielikuvaharjoituksilla voidaan luoda uusia hermoratoja ja siten vaikuttaa suoliston ja koko kehon toimintaan.
Mitkä oireet eivät kuulu ärtyvän suolen oireyhtymään?
Seuraavat oireet eivät kuulu ärtyvän suolen oireyhtymään:
- kuume
- laihtuminen ilman elintavoissa tehtyjä muutoksia
- lihominen ilman elintavoissa tehtyjä muutoksia
- ruokavaliomuutos ja/tai lääkitys ei auta ripulin hoidossa
- ulosteessa on verta
- ripuli jatkuu 3 viikkoa putkeen
- tulehdusarvo CRP eli C-reaktiivinen proteiini on koholla
- vatsaoireita öisin
- oireet alkavat ensimmäisen kerran yli 50-vuotiaana
Ota uudelleen yhteyttä lääkäriisi jatkotutkimuksia varten, mikäli sinulla on yllä mainittuja oireita.
Yhteenveto – IBS oireet kuriin
6 vinkkiä, joilla IBS oireet vähenevät
- Oireita aiheuttavien ruokien välttäminen. Esim. FODMAP-ruokavalio, mutta huomioi myös esim. kaura, koisokasvit, rasvaiset ruuat, kofeiini, mausteet ja kohtuullinen alkoholin käyttö
- Kuituvalmiste, kuten psyllium, ripulin ja ummetuksen hoitoon
- Säännölliset ateriat
- Stressin hallinta
- Riittävästi unta
- Säännöllistä liikuntaa, ainakin 3-5 kertaa viikossa 20 min/pv
3 keinoa, joilla IBS oireet lopullisesti pois
- Paranna suoliston mikrobiomia: tutkituta suoliston mikrobiomi, hävitä haitalliset mikrobit jos niitä löytyy ja syö probiootteja saadaksesi lisää hyviä suolistobakteereita
- Mielikuvaharjoitteet uusien hermoyhteyksien luomiseksi
- Suoliston kuntoa edistävä ruokavalio
Lähteet:
Irritable bowel syndrome in the general population : epidemiology, comorbidity and societal costs https://helda.helsinki.fi/handle/10138/22826
Lactobacillus rhamnosus GG prevents epithelial barrier dysfunction induced by interferon-gamma and fecal supernatants from irritable bowel syndrome patients in human intestinal enteroids and colonoids https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30040527/
Low fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols (FODMAP) diet improves symptoms in adults suffering from irritable bowel syndrome (IBS) compared to standard IBS diet: A meta-analysis of clinical studies https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28806407/
Low-FODMAP Diet Improves Irritable Bowel Syndrome Symptoms: A Meta-Analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28846594/
Prevalence of irritable bowel syndrome according to different diagnostic criteria in a non-selected adult population https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2004.02034.x
Prevalence, Risk Factors, and Outcomes of Irritable Bowel Syndrome After Infectious Enteritis: a Systematic Review and Meta-analysis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5367939/pdf/nihms841454.pdf
Systematic review: dietary fibre and FODMAP-restricted diet in the management of constipation and irritable bowel syndrome https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25903636/
Toiminnalliset suolistovaivat ja ärtyvä suoli -oireyhtymä (IBS) https://www.duodecimlehti.fi/duo12033
Web-Based Mindfulness Interventions for People With Physical Health Conditions: Systematic Review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5599726/?report=printable
What Works in Mindfulness Interventions for Medically Unexplained Symptoms? A Systematic Review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7373253/pdf/apinj-05-021.pdf