Mieli

Hypnoosihoito – miten ja miksi se toimii?

Hypnoosihoito

Hypnoosihoito, meditaatio, mindfulness ja rentoutusharjoitukset helpottavat kehollisia oireita, kuten ärtyvän suolen oireyhtymää. Erilaiset mielenhallinta- ja mielikuvaharjoitteet auttavat sekä ohjattuna, ryhmässä että yksin tehtynä. Mutta mihin se perustuu?

 

Hypnoosihoito madaltaa stressitasoa

Liiallisen stressin on havaittu aiheuttavan kehossa negatiivisia sekä psyykkisiä että fyysisiä oireita. Hypnoosihoito ja meditaatio vaikuttavat päinvastaisesti rauhoittaen kehoa ja mieltä. Hypnoosihoidon on havaittu aiheuttavan aivoissa pysyviä, fyysisiä, mitattavissa olevia muutoksia. Sen vuoksi hypnoosihoito on niin tehokas korjaamaan stressin aiheuttamia haitallisia muutoksia.

Stressi vapauttaa kehossa erilaisia stressihormoneita, joiden tarkoituksena on valmistaa meidät taistelemaan tai pakenemaan. Stressihormonien vaikutuksesta keho esimerkiksi

  • supistaa verisuonia,
  • nostaa sykettä,
  • nostaa verenpainetta,
  • hidastaa ruoansulatusta,
  • vähentää verenkiertoa suolistossa,
  • lisää verenkiertoa raajoissa ja
  • voi melkein pysäyttää suolen toiminnan aiheuttaen ummetusta tai pakottaa suoliston tyhjenemään, mistä seuraa ripulia.

Jännitys, hyväkin sellainen, tuo perhosia vatsaan. Kun jotain erityistä on tapahtumassa, vatsassa alkaa kihelmöidä. Esiintymisjännitys voi saada vatsan toiminnan pysähtymään tai pistää vatsan löysälle. Mitä jos jännitys jääkin päälle ja jatkuu viikkoja tai kuukausia?

Sen seurauksena vatsa ei toimi normaalisti, turpoaa, kramppailee, toimii hitaasti tai liian nopeasti ja ravinteiden imeytyminen heikkenee. Lisäksi voi ilmetä närästystä ja pahoinvointia. Pitkäaikainen stressi voi myös nostaa verensokeria altistaen diabetekselle ja lamaannuttaa rasva-aineenvaihdunnan saaden rasvan kertymään erityisesti keskivartaloon.

Kun ymmärtää mitä stressi aiheuttaa kehossa, niin ei olekaan yhtään kummallista, että hypnoosihoito ja mielen rauhoittaminen aiheuttavat kehossa käänteisen reaktion. Vatsan toiminta rauhoittuu, ruoka alkaa taas sulaa kunnolla sekä verensokeri ja verenpaine normalisoituvat.

Hypnoosihoitoa käytetään paljon laihdutuksen apuna. Hypnoosihoito toimii painonhallinnassa kahdella tavalla. Sillä korjataan vääristyneitä ajatuksia ruokailuun liittyen. Toiseksi sillä vähennetään stressihormoni kortisolin määrää. Korkea kortisoli pitää huolen siitä, että keho varastoi rasvaa pahan päivän varalle. Silloin laihdutuksesta ei tule mitään, joten stressi on ensin saatava kuriin.

 

Epigenetiikka selittää miksi hypnoosihoito toimii

Kehitysbiologi Bruce Lipton tutki solujen toimintaa ja teki 1970-luvulla merkittävän löydön. Teoksessaan ”Biology of Belief” eli uskon biologiaa hän kertoo löydöksestään. Hän huomasi, että ajatukset tai pikemminkin ajatusten vapauttamat hormonit vaikuttavat solujemme toimintaan. Kesti kuitenkin vielä 20 vuotta ennen kuin tiede tunnusti Liptonin löydön ja antoi sille termin epigenetiikka.

Lipton pohti solujen uusiutumista. Ihmisen suolisto on 5-7 metriä pitkä ja koko suoliston pinta vaihdetaan kolmen päivän välein. Tämä tarkoittaa melkein biljoonan solun kuolemaa joka kolmas päivä. Kyseessä on täysin normaali prosessi. Jos emme saisi tilalle uusia soluja, emme eläisi kovinkaan pitkään. Solut on korvattava uusilla, mutta mistä niitä saadaan?

Tämän ajatuksen pohjalta Lipton aloitti kantasolututkimukset 1970- luvulla. Hän laittoi yhden kantasolun petrimaljassa olevaan elatusaineeseen ja viikon jälkeen siinä oli 50.000 identtistä kantasolua. Hän laittoi näitä identtisiä kantasoluja kolmeen eri petrimaljaan, mutta laittoi niihin eri elatusainetta. Elatusaine on siis ainetta, jossa on erilaisia ravinteita, joiden ansiosta solut voivat kasvaa ja jakaantua.

Solut olivat siis täysin samanlaiset, mutta niiden kasvuympäristö oli hieman erilainen. Yhteen petrimaljaan kasvoi luusoluja, toiseen lihassoluja ja kolmanteen rasvasoluja. Lipton huomasi, että solu sopeutuu ympäristöönsä. Toisin sanoen geenien ilmentymistä voi muokata ja ympäristöllä on siinä vahva rooli.

Oleellista ei ollutkaan vaikuttaa soluun, vaan sen ympäristöön. Itse solua ei siis ajatuksilla vaihdeta, vaan sitä miten kyseisen solun DNA:ta luetaan. Meillä on runsaasti DNA:ta, mutta kaikkea sitä geneettistä materiaalia ei ilmennetä. Kehossamme on siis paljon geneettistä tietoa, joka on uinuvassa tilassa.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Solujen toimintaan ja geenien ilmentämiseen voi vaikuttaa elintavoillaan, elinympäristöllään ja ajatuksillaan.

 

Geenit ovat sinikopio ja mieli säätelee niitä

Bruce Lipton kuvailee geenejä ja niiden toimintaa rakentamisen näkökulmasta. Geenit ovat kuin rakennuksen sinikopio. Geenejä eli piirustusta ei voi laittaa päälle ja pois päältä. Ne ovat vain piirustus. Se mistä pitäisi olla huolissaan on rakennusurakoitsija, joka lukee näitä sinikopioita. Kehon rakennusurakoitsija eli mieli/ ajatukset vaikuttavat siihen aktivoidaanko kehon kannalta hyödyllisiä vai haitallisia geenejä. Ajatukset vaikuttavat siihen mitä hormoneja keho tuottaa, hormonit valikoivat geenit, jotka kertovat solulle mitä solun pitää rakentaa.

Soluja on kuitenkin kahdenlaisia. On niitä, joita ei voi muuttaa. Ne määrittävät fyysisen olemuksemme eli sen miltä näytämme. Sitten on soluja, joiden toimintaan voi vaikuttaa. Ne ovat soluja, jotka vastaavat siitä, miten keho toimii eri tilanteissa. Liptonin mukaan ongelma ei ole solut, jotka sisältävät esimerkiksi syöpägeenejä. Ongelma on se, mitä geenejä luetaan ja ilmennetään.

 

Hypnoosihoito vähentää lääkärikäyntejä, joita stressi aiheuttaa

Liptonin mukaan stressi on syypää ainakin 90 %:iin lääkärikäynneistä. Stressihormoni kortisoli saa verisuonet supistumaan puristaen veren raajoihin, valmistaen sinut taistelemaan ja pakenemaan. Kaikki mahdollinen energia siirretään jalkoihin ja käsiin. Energia on otettava keskivartalon toiminnasta eli siitä mitä normaalisti käytetään kasvuun.

Kasvulla hän tarkoittaa solujen uusiutumista. Aikuisten pituuskasvu on pysähtynyt, mutta biljoonia soluja pitää uusia jatkuvasti – myös suoliston soluja. Jos henkilö on koko ajan stressaantunut, solujen uusiutuminen ei ole yhtä tehokasta. Kasvuun ei kannata käyttää energiaa, jos kyse on elämästä ja kuolemasta. Silloin tärkeintä on vain selviytyä uhkaavasta tilanteesta. Kun keho ei uusi soluja optimaalisesti mm. suoliston kunto ja ruoansulatus heikkenevät, mistä seuraa erilaisia vatsavaivoja.

Stressi lamaannuttaa myös puolustuskyvyn, mikä on loogista. Jos juokset karhua pakoon samalla, kun sinulla on bakteeritulehdus, kumpaa vastaan kannattaa sillä hetkellä taistella? Jos karhu saa sinut kiinni, on yhden tekevää mitä bakteeri tekee. Kaikki energia pitää siis laittaa siihen, että pakenet tai taistelet.

Pakeneminen ja taisteleminen, kasvu sekä puolustusjärjestelmä kuluttavat paljon energiaa. Kun olet sairaana, jaksat tuskin nousta sängystä ylös. Se kertoo siitä, miten paljon energiaa menee sairaudesta toipumiseen. Ei siis ihme, että kehon resurssit eivät riitä puolustuskyvyn ja kasvun ylläpitämiseen stressin aikana. Monet sairastelevat stressaantuneina ja flunssa iskee helposti pitkän stressijakson päätteeksi.

Stressi lamaannuttaa puolustusjärjestelmän jopa niin tehokkaasti, että elinsiirtopotilaalle annetaan stressihormoneita. Luonnollisesti keho hylkii vieraan kudoksen eli luovutettavan elimen. Tämä hylkimisreaktio saadaan estettyä stressihormonien avulla. Stressaantuneena keholla ei ole aikaa hyökätä luovutettua elintä vastaan. Sen vuoksi hyljinnänestolääkkeitä saavan potilaan sokeri- ja rasva-arvot sekä verenpaine nousevat. Hän tarvitsee lääkitystä elinikäiseen stressitilan hoitoon.

Pitkäkestoinen stressi on ongelma kansanterveydelle altistaen mm. diabetekselle, verenpainetaudille, ylipainolle ja sen liitännäissairauksille. Stressi aiheuttaa myös valtavasti pitkäaikaisia vatsavaivoja. Onneksi stressiin voi vaikuttaa mm. hypnoosihoidolla ja muilla mielenhallintatekniikoilla, liikunnalla, luonnossa liikkumisella, saunomisella tai millä tahansa itseä rentouttavalla keinolla. Tärkeimpänä tekijänä stressin hallinnassa on toki stressin aiheuttajan poistaminen tai ainakin hillitseminen.

 

Hypnoosihoito muokkaa tiedostamattoman mielen ohjelmointeja

Tietoisen mielen osuudeksi on arvioitu 10 % jättäen tiedostamattomalle mielelle 90 %. Lipton uskoo, että tietoisen mielen osuus on vain 5 %. Tietoinen mieli tarkoittaa kaikkea sitä, mitä teemme harkitusti. Tiedostamatonta on kaikki se mitä teemme automaatiolla, kuten kävely ja pyöräily. Tiedostamattoman mielen ansiosta ajattelukapasiteettia jää esim. liikenteen seuraamiseen.

Tiedostamaton toiminta pohjautuu mm. lapsuudessa opittuihin asioihin. Näitä ohjelmia voi tietoisesti muokata halutunlaiseksi kahdella tavalla: hypnoosihoito, mielikuvaharjoittelu tms. ja toisto eli harjoittelu. Kun uusi ohjelma on ajettu alitajuntaan, niin sitä ei tarvitse toistaa enää uudelleen. Alitajunta osaa automaattisesti toimia tuon uuden ohjelman mukaan.

Lipton neuvoo, että jos et tiedä mitä haitallisia ohjelmointeja alitajunnassasi on, sinun tarvitsee vain katsoa ympärillesi. Mistä et pidä, mikä ei toimi? Jos sinulla oli huono autokoulun opettaja, et ehkä osaa ajaa autoa hyvin. Jos et osaa laittaa autoa taskuparkkiin, sinun tarvitsee vain harjoitella sitä, kunnes osaat. Jatkossa, vaikka ajamisessa olisi taukoa, sinulla on edelleen tuo taito.

Samalla tavalla voit vaikuttaa stressiin. Voit laittaa silmät kiinni, hengittää syvään, rentouttaa kehon, luoda positiivisia mielikuvia verkkokalvollesi ja alkaa kertomaan itsellesi uutta tarinaa, uutta totuutta. Riittävän monen toiston jälkeen alitajuntasi pitää väittämää totena ja alkaa toteuttaa sitä. Saat huomata, miten terveytesi paranee. Itse en ollut uskoa tuota todeksi, mutta epätoivon hetkellä päätin kokeilla sitä. Se oli yksi parhaista asioista mitä olen tehnyt vatsani terveyden hyväksi ja vieläpä ihan ilmaista.

 

Lopuksi:

Psyykkinen tila, jota kutsutaan stressiksi voi aiheuttaa kehossa fyysisiä reaktioita, kuten sykkeen nousu, ruoansulatuksen hidastuminen, suoliston toiminnan lamauttaminen, solujen uudistumisen väheneminen. Epigenetiikan ansiosta ymmärrämme nyt, miten ajatukset vapauttavat erilaisia hormoneja, jotka vaikuttavat solujen toimintaan. Solujen ympäristöön vaikuttavat muutkin asiat kuin vain hormonit. Esimerkiksi ravinto ja mikrobit vaikuttavat solujen toimintaan. Yhdessä terveellisen ruokavalion ja hyvien mikrobien kanssa mielikuvaharjoittelu on äärimmäisen tehokas keino saada ärtyvä vatsa rauhoittumaan.

 

Hypnoosihoito on tehokas, koska se vaikuttaa aivojen muistijälkiin. Voit lukea muistijäljistä lisää täältä.

Vastaavia artikkeleita