Ruokailu

Eliminaatiodieetti & IgG testi ja ohjeet

Hyvä ruoka ei ole vain ravintoa, se on myös nautinto – paitsi jos keho on herkistynyt syömillesi ruoille. Vatsa kipuilee, turpoaa, menee sekaisin tai pysähtyy kokonaan. Lisäksi pahoinvointi, närästys ja ihottuma voivat vaivata. Todennäköisesti kyse on siitä, että kehosi pitää syömääsi ruokaa vaarallisena tunkeilijana ja puolustautuu sitä vastaan. Eli ole olemassa valmista listaa ruoista, joita pitäisi välttää, koska jokaisen keho on ainutlaatuinen. Jos haluat tietää mitä ruokayliherkkyyksiä sinulla on, niin sinun on testattava mille oireilet. Eliminaatiodieetti, toiselta nimeltä eliminaatioruokavalio, ja ruokayliherkkyystesti eli IgG-testi kertovat mitkä ruoat laittavat kehosi sekaisin.

Sanana eliminaatiodieetti on hieman harhaanjohtava. Minä puhuisin mieluummin eliminaatiotestistä, koska sana dieetti viittaa ruokavalioon, joka on pysyvämpi kuin kertaluontoinen testi. Eliminaatiodieetin ja ruokayliherkkyystestin tarkoitus on testata mille oireilet ja kuntouttaa kehosi niin, että voit jatkossa syödä mahdollisimman monipuolisesti saamatta ruoasta oireita.

 

IgG testi eli ruokayliherkkyys testi

IgG testi on yliherkkyys testi, se ei siis testaa allergiaa. Allergiaa tutkitaan IgE-vasta-aineilla. IgG testi tutkii veressäsi olevia vasta-aineita, eräänlaisia proteiineja. IgG-vasta-aineet kulkevat veressä ja kiinnittyvät ruoan molekyyleihin, joita kehosi pitää vaarallisena. Näin immuunijärjestelmäsi tietää, että syömäsi ruoka on uhka sinulle.

Tunnistettuaan vaaran, immuunijärjestelmä koittaa neutraloida sen vapauttamalla kemikaaleja nimeltä inflammatoriset sytokiinit. Nämä kemikaalit saavat yliherkkyysreaktion aikaan, mistä voi seurata mm. vatsaoireita, pahoinvointia ja ihottumaa.

IgG testejä on erilaisia. Halvemmat maksavat noin 100 € ja ne voi tehdä kotona. Testiin tarvitaan pari tippaa verta. Tulos kertoo, oletko tietylle ruoalle yliherkkä, lievästi yliherkkä tai et olenkaan yliherkkä. Tulos perustuu siihen, havaitseeko testi veressäsi vasta-aineita.

Kalliimmat, monta sataa euroa maksavat testit teetetään laboratoriossa. Ainakin osassa laboratoriotesteistä vasta-aineet katsotaan veren seerumista, ei kokoverestä. Palveluntarjoajien mukaan tulos on tarkempi kuin kokoverestä katsottaessa. Kuulemieni kokemusten mukaan kotitesti on oikein riittävä antamaan osviittaa mahdollisista yliherkkyyksistä.

IgG testien ongelma on se, että se voi reagoida veressäsi oleviin ruoan molekyyleihin. Tulos voi näyttää, että jokin ruoka ei sovi sinulle, koska olet hiljattain syönyt jotain, minkä osasia löytyi verestä. Todellisuudessa tuo ruoka voi hyvinkin sopia sinulle. Vastaavasti testi voi näyttää, että jokin ruoka sopii sinulle, vaikka todellisuudessa saat siitä oireita. Koska testin tulos ei ole absoluuttisen luotettava, on suositeltavaa tehdä eliminaatiodieetti niille ruoille, joille IgG testin mukaan oireilet.

 

Eliminaatiodieetti

Eliminaatiodieetti tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että jätetään ruokia pois ruokavaliosta. Tämä on IgG testiä työläämpi ja pitkäkestoisempi vaihtoehto, mutta myös ilmainen. Ensin sinun on jätettävä tauolle kaikkien niiden ruoka-aineiden syöminen, joiden epäilet aiheuttavan sinulle vatsaoireita.

Testin tarkoitus ei ole näännyttää sinua, vaan ne mitä jätät pois pitää korvata jollain vastaavalla ruoalla. Ruokia pitää eliminoida eli jättää pois siihen pisteeseen asti, että sinulla ei enää ole vatsaoireita tai muita oireita, joiden epäilet johtuvan ruoasta.

Kun suolisto on oikein huonossa kunnossa, voi olla, että se oireilee kymmenille ruoille. Kokonaisia ruoka-aineiden ryhmiä pitää mahdollisesti jättää pois. Mistä sitten aloittaa? Klikkaa alla olevaa kuvaa ja lähetän sinulle eliminaatiodieetin ohjeet sähköpostiisi.

Kumpi kannattaa valita – IgG testi vai eliminaatiodieetti?

Molemmissa on omat etunsa ja haittapuolensa.

 

IgG-testin edut

 • saat heti tietää mille testin mukaan oireilet
 • riittää, että testaat eliminaatiodieetillä ne ruoat, joille testin mukaan oireilet
 • melko kevyt ja nopea testi

 

IgG-testin haitat

 • testi maksaa jonkin verran, hinnat alkavat noin 100 eurosta ja kalliimmat ovat jopa 1000 € luokkaa
 • testissä on pieni virhemarginaali. Testi voi näyttää, että ruoka-aine sopii/ ei sovi sinulle, vaikka todellisuus on päinvastainen.
 • Joudut joka tapauksessa tekemään jonkin asteisen eliminaatiodieetin tarkistaaksesi, että testitulos pitää paikkansa.
 • Voi olla, että testin jälkeenkin vatsasi oireilee, jos testi ei havainnut jotain ruokaa, joka aiheuttaa sinulle oireita. Joudut sitten teetättämään toisen palveluntarjoajan IgG testin tai suorittamaan eliminaatiodieetin puhtaalta pöydältä.

 

Eliminaatiodieetin edut

 • se on ilmainen
 • virheellisen tuloksen todennäköisyys on pienempi kuin IgG-testillä

 

Eliminaatiodieetin haitat

 • joudut yhtä aikaa rajaamaan pois kaikki ne ruoat ruokavaliostasi, jotka aiheuttavat sinulle oireita. Jos jätät pois esim. vehnän ja lehmänmaidon, mutta niiden lisäksi oireilet pähkinöille, joiden syöntiä jatkat, vatsavaivat jatkuvat. Jos sinulla on edelleen oireita, et voi koittaa tuoda vehnää tai maitoa takaisin ruokavalioosi, koska miten voisit sanoa, että oireet johtuvat vehnästä tai maidosta, jos oireet eivät koskaan edes loppuneet?
 • testi kestää viikkoja ja on raskas, jos oireilet useille eri ruoka-aineille
 • riski ravinnepuutokselle ilman huolellista suunnittelua
 • testi voi olla vaikea suorittaa ilman ammattilaisen apua

 

Kumman testin valitset, on ihan makuasia. Jos sinulla on aikaa, hermoja ja jaksat kokeilla erilaisia ruokarajoitteita, niin voit selvittää ruokia eliminoimalla mikä aiheuttaa oireesi. Tämän artikkelin puolivälissä olevaa kuvaa klikkaamalla lähetän sinulle ohjeet, joilla voit minimoida eliminaatiodieetin virheet, ravinnepuutosten riskit ja suorittaa eliminaatiodieetin onnistuneesti ihan itse.

Jos sinun on hankalaa noudattaa tiukkaa ruokavaliota tai haluat vastauksen nopeasti, IgG testi on sinulle soveltuvampi valinta. Suosittelen silti tekemään IgG testin tulosten pohjalta eliminaatiodieetin, jolla varmistat, että kyseinen ruoka aiheuttaa sinulle oireita. Olisi sääli, että välttelisit ruokia turhaan.

 

Eliminaatiodieetti tehty – mitä sen jälkeen?

Yleinen ohjeistus kuuluu, että jätä oireita aiheuttavat ruoat pois ruokavaliostasi 4-8 viikon ajaksi. Tauon jälkeen tuo ruokia yksitellen takaisin ruokavalioosi. Kannattaako vatsaoireita aiheuttavat ruoat tuoda pian takaisin ruokavalioon vai pitäisikö niitä jatkossa välttää? Lue tästä aiheesta lisää täältä.

Vastaavia artikkeleita