Mieli

Mistä ärtyvä suoli johtuu? – Osa 1: dysbioosi

 

IBS on sairaus, joka voidaan hoitaa, kun poistetaan sen taustalla olevat syyt. Ärtyvän suolen oireyhtymä johtuu useista eri syistä ja ne vaihtelevat henkilöiden välillä. Yksi tekijä ärtyvän suolen oireyhtymän eli IBS (irritable bowel syndrome) synnyssä on dysbioosi eli suoliston mikrobiston epätasapaino tai poikkeava mikrobisto. Dysbioosiin voi liittyä haitallinen mikro-organismi, kuten bakteeri tai alkueläin.

Lisäksi taustalla voi olla stressi, vuotava suoli, vääränlainen ravitsemus ja matala-asteinen tulehdus. Virallisen lääketieteen on hankala hoitaa sairautta, jolla ei ole vain yhtä selkeää syytä, kuten tiettyä mikro-organismia.

 

IBS:n synty virallisen tiedon mukaan

Saat lukea virallisilta Duodecim Terveyskirjaston sivuilta, että ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS on toiminnallinen vatsavaiva. Suolistosta ei löydy selkeää vikaa. IBS-oireiden taustalla ei ole yhtä syytä, mutta taustalla voi olla suppeampi suoliston mikrobikanta, läpäisevämpi suolen seinämä, poikkeavat suolen liikkeet, matala-asteinen tulehdus, herkempi kivun aistiminen ja hermoston toimintaan liittyvä häiriö.

Lääkärit voivat diagnosoida IBS:n oirekriteerien pohjalta. Laboratoriotutkimuksia eikä tähystystä välttämättä tarvita. Ne voidaan kuitenkin tehdä, jotta voidaan poissulkea muiden sairauksien mahdollisuus. Terveyskirjastoa lainatakseni: ” Ärtyvä suoli on pikemminkin ominaisuus kuin sairaus, siihen ei ole parantavaa hoitoa vaan oireet usein aaltoilevat vuosien saatossa”.

Hoitokeinoiksi ehdotetaan FODMAP-ruokavaliota, maitohappobakteerivalmisteita, rentoutusharjoituksia, liikuntaa sekä ripulin ja ummetuksen lääkehoitoa. Näillä ohjeilla voidaan hillitä IBS-oireita. Viemällä nämä vinkit askeleen pidemmälle, saadaan pysyvämpiä tuloksia.

IBS:n taustalla dysbioosi

Lääketieteen on hankala hoitaa sairautta, jolla ei ole selvästi vain yhtä aiheuttajaa. Tarkoittaako se, että IBS on ominaisuus, sille ei löydy syytä ja sinun on vain alistuttava kohtaloosi? Lyhyesti: ei. Nopealla selauksella tieteellisistä tietokannoista löytyy hyviä tutkimuksia IBS:stä ja sen taustatekijöistä.

Tutkimuksissa on todettu, että henkilöllä on yli 10 % todennäköisyys sairastua IBS:ään 12 kuukauden kuluessa suolistotulehduksen saatuaan. Suolistotulehduksen sairastaneilla riski sairastua vuoden sisällä IBS:ään on nelinkertainen terveisiin verrattuna. Vuoden jälkeen riski on kaksinkertainen.

Alkueläintartunnan saaneista 42 % ja bakteeritartunnan saaneista 14 % sairastuu ärtyvän suolen oireyhtymään. Myös virukset voivat aiheuttaa IBS:n vuoden kuluessa virustartunnasta. Laukaisevia tekijöitä ovat myös antibiootit. Tämä vaikuttaa loogiselta, koska antibiootit vaikuttavat haitallisesti suoliston mikrobikantaan aiheuttaen dysbioosin. Suolistotulehduksen aikana todennäköisyys sairastua IBS:ään on myös suurempi naisilla ja stressaantuneilla henkilöillä.

Toisessa tutkimuksessa korostettiin dysbioosin lisäksi suoliston tiiviiden liitosten merkitystä IBS:n synnylle. Muun muassa sytokiinit, suoliston mikrobit ja jotkin ruoka-aineet voivat vahingoittaa näitä tiiviitä liitoksia ja saada suolen niin sanotusti vuotamaan. Sytokiinit ovat proteiineja, jotka toimivat solujen toimintoja ohjaavina viestinviejinä. Sytokiinien tuotanto lisääntyy tulehduksen aikana. Joskus sytokiinien säätely voi pettää, jolloin ne voivat laukaista sairauden, kuten IBS:n, allergian tai autoimmuunisairauden.

Eräässä tutkimuksessa IBS-potilaille tehtiin ulosteensiirto. Terveen ihmisen ulostetta siirrettiin ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavan henkilön suolistoon. Ulosteensiirto vähensi vatsakipua, ulostamisen tiheyttä, ilmavaivoja ja tarvetta kiirehtiä vessaan. Ulosteensiirron vaikutukset vähenivät vuoden jälkeen.

Tämä on radikaali menetelmä muuttaa suoliston mikrobiomia. Tällä hetkellä osa tutkijoista kehittää menetelmää, jossa uloste voitaisiin korvata viljellyillä mikro-organismeilla. Tulevaisuudessa tätä menetelmää tullaan mahdollisesti käyttämään suolistovaivojen hoidossa.

Dysbioosia tutkittava lisää

Ärtyvän suolen oireyhtymän ja suoliston dysbioosin välillä on selkeä yhteys. Toistaiseksi ei tiedetä mistä mikro-organismeista ärtyvän suolen oireyhtymä johtuu. Taustalla voi olla haitalliset mikro-organismit tai hyvien mikro-organismien kantojen välinen epätasapaino. Mikä tahansa potentiaalisesti haitallinen mikro-organismi voi olla IBS-oireiden takana. IBS-oireita voi aiheuttaa useampikin mikro-organismi yhtä aikaa. On olemassa mikro-organismeja, jotka luokitellaan sivulöydökseksi. Niitä ei siis pidetä taudin aiheuttajana. Tällainen on esimerkiksi blastocystis hominis. Vaarattomana pidetty, mutta osalle se aiheuttaa hankalia suolisto-oireita.

Moni mikro-organismi voi olla kehossa oireettomana jopa vuosikymmeniä. Esimerkiksi helicobacter pylori-tartunnan voi saada jo lapsuudessa, mutta se aiheuttaakin vatsahaavan tai vatsalaukun syövän vasta henkilön ylitettyä keski-iän. Se, että jokin ei aiheuta oireita nyt ei tarkoita, ettei se olisi haitallinen. Otollisten olosuhteiden, kuten stressaavan elämäntilanteen yhteydessä haitallinen mikro-organismi voikin saada suoliston oireilemaan.

Lue myös: Mistä ärtyvä suoli johtuu? – Osa 2: muistijäljet

Vastaavia artikkeleita